Газ, индукция или стъклокерамика: кой е подходящият за Вас готварски плот?

Необходимо е добре да обмислите какви са нуждите на домакинството Ви, когато избирате нови електроуреди. Готварският плот, на който ще се спрете, трябва да отговаря на целите ви, но също така и на други фактори, като енергийна ефективност например.

Готвенето за малки и големи домакинства има своите съществени разлики. Изборът между газови, индукционни или стъклокерамични плотове зависи от тези съображения, както и от конкретните характеристики на всеки от видовете готварско оборудване.

Газови плотове

Те са едни от най-добре познатите и най-разпространените. Използват бутан или природен газ и имат метална основа за горелките. Могат да бъдат монтирани отгоре на работния (мебелния)

плот или да бъдат вградени в една равнина с него. Основното им предимство е бързото приготвяне на храната: съдовете се загряват за кратко време поради директното предаване на топлината към тях. В сравнение със стъкло керамичните и индукционните плотове газовите са най-евтините. Те могат да се използват с всякакви готварски съдове и са еднакво ефективни с всички. Освен това не изразходват електроенергия и това ги прави по-икономични.

Недостатъкът на този тип плотове е по-трудоемкото почистване, тъй като отделните елементи трябва да се разглобяват, за да се постигне качествено отстраняване на мръсотията.  Също така, горенето на газ може да замърси стените и мебелите.

Необходима е допълнителна поддръжка от квалифицирани специалисти, които да следят за безопасността и за предотвратяване на възможни течове. Освен това, при газовите плотове рискът от изгаряния е по-голям. Що се отнася до резултатите при готвенето, те са много задоволителни, поради което са предпочитаният вариант в хотелиерството, например.

Индукционни плотове

При контакт със съд за готвене тези плотове генерират магнитно поле, което води до бързо нагряване. Чрез тази технология се загрява единствено съдът– не и самият плот. Така се избягва излишната загуба на топлина и енергия.

Необходимо да се използват готварски съдове, изработени от феромагнитни материали (или поне дъното им).  Индукционните плотове са най-новият вид на пазара и предвид новите възможности, които предоставят, цената им обикновено е по-висока в сравнение с другите типове плотове. Но въпреки първоначалния разход, сметката ви за електроенергия ще бъде значително по-ниска, тъй като тези плотове консумират по-малко от стъкло керамичните.

Друго значително предимство на индукционните плотове е безопасността. Рискът от изгаряния е изключително нисък, тъй като стъклокерамиката извън готварските зони не се загрява. Почистват се лесно, а съвременният им дизайн е отлично допълнение за вашата красива и уютна кухня.

Стъклокерамични плотове

В този случай стъкло керамичната повърхност се загрява от топлината, генерирана от електрическите нагреватели, разположени под нея. Тази топлината се предава от повърхността към готварския съд. Този тип плотове остават горещи за известно време, след като приключим с готвенето. Това поражда риска от изгаряния на кожата или от повреда на посудата.

Стъкло керамичните плотове изразходват повече електроенергия от индукционните, но пък при тях може да се възползвате от остатъчната топлина. На пазара вече има много модели с висока енергийна ефективност, което ги прави по-икономични. С такъв плот може да използвате разнообразни тенджери и тигани, но трябва да избягвате материали като глината. Избягвайте използването на съдове с алуминиеви дъна, тъй като много от тях не са устойчиви на високи температури и може да причинят „отпечатъци“ върху стъкло керамичната повърхност, които не могат да бъдат отстранени, а могат да причинят дори повреда на уреда.

Какъв модел да използвате? Критерии при избор на готварски плот

Сега, след като вече знаете разликите между отделните видове, вероятно се питате кой отговаря най-добре на вашите нужди? Когато избирате, обърнете внимание на следните фактори:

Консумацията на електроенергия

Индукционните и газовите плотове са с по-ниска консумация от стъклокерамичните. Въпреки че индукционните модели са по-скъпи, в дългосрочен план тази инвестиция се изплаща с по-ниски сметки за ток.

Удобството при почистване

Стъклокерамичните и индукционните плотове се почистват по-лесно от газовите. Нужен ви е само препарат, предназначен за почистването на тези видове готварски плотове, и с минимални усилия ще ги поддържате като нови.

Комбинации

Ако не искате да се откажете напълно от използването на газ, но за ежедневните нужди на домакинството ви предпочитате индукционната технология, съществуват модели, които комбинират и двете системи. Освен това, някои модели успяват да спестят до 25% електроенергия в сравнение с подобни, по-стари плотове, като също така намаляват и емисиите на CO2.

Бързината на готвене

Газовите плотове са чувствително по-бързи в готвенето. Затова ресторантите, за които бързината е особено важна, се спират предимно на този вариант. Обикновено в домакинствата не съществува тази нужда, но е добре да прецените времето, с което разполагате, както и отдадеността ви към кулинарията. Трябва да се има предвид, обаче, че определени ястия могат да се приготвят за същото или дори по-кратко време на индукционен плот и то при по-добри резултати. Това зависи от използваните продукти, текстурата и водното съдържание.

Дизайн

Съществуват разнообразни видове готварски плотове с модерен дизайн, които комбинират материали като стъкло и инокс. И все пак, моделите индукционните плотове са с най-иновативен дизайн.

И така, кой вид предпочитате?

Имайте предвид всички тези съображения, когато избирате готварски плот за вашата кухня. Най-подходящият вариант за вас ще се определи от кулинарните ви цели, както и от наличния ви бюджет, но не забравяйте и че в дългосрочен план някои от инвестициите се изплащат многократно. Най-важно от всичко, обаче, са вашите комфорт, удовлетвореност и добро здраве! Готварски плотове предлагани от Home ZONA.

Оценете тази публикация

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart